31 Mart 2013 Pazar

Geri Sayım Başladı...Facebook Telefonunu Piyasaya Sürmek için Heyacanlı




Sonunda kendi telefonunu piyasaya sunmaya hazırlanan Facebook’un davetlilerini ağırlayacağı tarih 4 Nisan.
Mark Zuckerberg ,PR takımıyla çalışarak Android piyasasında da Facebook’un yerini hazırladı. 4 Nisan için basın üyelerine tanıtım daveti gönderen Zuckerberg daha medyada işlerinin bitmediğini sözlerine ekledi. Böylelikle, Facebook cihazı ile ilgili söylentiler çok yakında sona eriyor. Şu sıralar, bir HTC cihazına Facebook eklentisi yapılmış olabilir gibi spekülasyonlar dolaşmakta.
Facebook inkar etse de hiçbir Facebook üyesi ağzını kapalı tutamıyor. Sosyal ağ, Apple iOS geliştiricilerinden yavaş yavaş uzaklaştı. İşin aslı, sosyal ağın son çıkardığı ürünler zaten bir mobil cihaz yapabileceklerinin sinyallerini vermekteydi. Poke, Instagram bağlantısı ve Facebook Messenger bunların en önemli örnekleri. Gelecekte, insanlar Facebook’un kendi için çıkardığı uygulamaları yüklemek ve daha rahat erişilebilirlik sağlayabilmek için Facebook’ un kendi cihazını tercih etme eğiliminde olabilirler. Facebook’un geleceği mobile dayanıyor gibi, işin ne derece ciddileşeceğini hepimiz göreceğiz.
Son söylemler cihazın nasıl bir şey olacağını az çok tahmin etmeye yarar nitelikte. Apple’ın iPhone’ una benzer kenarları oval gelen bir şekli olacağını ve tabi ki de Facebook Home tuşu olacağının haberini veriyor,5to9Google kaynakları. Aslında, HTC ve Nokia’nın sosyal ağ ile ortak ürünlerini daha önce gördüyseniz, sizin için bunlar yeni haberler olmayabilir. Hatırlarsanız, HTC ChaCha ve Nokia Asha 250 cihazları da birer Facebook tuşuna sahipti. Ayrıca, yeni cihazın ekranının 4.3 inch civarlarında olacağı da bir söylenti.
Cihazın 1.25 Ghz işlemcisi, 1GB ram, 16GB depolama, 5 megapixel arka kamera ve 1.6 megapixel de ön kamera gibi temel özellikleri mevcut.
Donanım ise Facebook’ un sonradan aklına gelen bir düşünce gibi görünüyor. Basitçe söylemek gerekirse, Facebook’ un burada yapmaya çalıştığı tek şey bunu satarak yaşam tarzı haline gelecek bir marka olabilmek.
Öte yandan, bu cihaz Facebook’un eline görülmemiş bir fırsat sunacak. Üyelerinin bütün hesap bilgilerine ve daha fazla özel detayına hakim olabilecek. Bir gözden geçirelim, Facebook şu anda randevularınızdan, gittiğiniz yerlere, iletişimde olduğunuz insanlardan, günün hangi saatlerinde telefonu aktif olarak kullandığınıza kadar her şeye zaten ulaşmıyor mu? Cevap oldukça basit, bu bahsedilenler Facebook’un şimdiye kadar yapmayı başardıklarıydı. Düşünün, bunu kendi cihazıyla yapmamalı, değil mi? Fakat artık çok geç.
Bu durum yüzünden dijital çağın en eski sorusunu tekrar ve tekrar akıllara getiriyor. Evet en vurucu nokta şu; Facebook’un hayatlarımıza bu kadar çok müdahale etmesine ne kadar istekliyiz? Sosyal ağlar artık güvenlik kaygılarına yabancı değil. Bütün bilgilerimizi denetliyor olması çok şeyi ifade ediyor. Tehlike mi yoksa aksine kolaylık mı? Buna siz karar verin. Cihazın başarısı karşılığında alacaklarımızın ne kadar çekici olacağı ile bağlantılı.


27 Mart 2013 Çarşamba

Facebook, Twitter'a Karşı



Rekabet nereden bakarsanız bakın her zaman iyidir. Sosyal medyada Facebook ve Twitter arasında Gerilla savaşı devam ediyor. Facebook'un dünyanın en çok kullanılan sosyal medya mecrası olduğunu kabul ettiğimiz bir gerçek. İnstagram'ı almasınında ardından, İnstagram fotoğraflarını tweet içerisinde göstermeyi engelleyen Twitter'a Facebook'un karşılık vermesi hiç gecikmedi.

Twitter geçtiğimiz günlerde Vine adlı bir hizmeti duyurmuş ve buradan 6 saniyelik videoları tweetlerde direkt olarak açmaya izin vermişti. Yani Vine kullanarak çekilen videolar, tıpkı fotoğraflar gibi direkt Twitter’da açılabilecek. Bunun ardından Facebook, Vine’a olan erişimi sona erdirdi. Vine kullanan kişiler, verdikleri linkleri Facebook üzerinden kullanamayacaklar, sadece tıklama ile erişme imkanına sahip olabilecekler.




Facebook – Twitter savaşı neyi getirir, neyi götürür bilmiyoruz. Ama görünen o ki, Facebook intikam için her şeyi yapacakmış gibi duruyor. Bakalım Facebook’a bir TT listesi gelecek mi? Bunu da yakın zamanda görecekmişiz gibi geliyor bize.

Skype, Viber ve WhatsApp Kullanıcılarına Kötü Haber



Whatsapp, Skype ve Viber programları Telekomünikasyon ve Enformasyon Teknoloijileri Komisyonunun yaptığı açıklamaya göre kapatılma ihtimali var. Söz konusu sosyal paylaşım programları üzerinden şifreli görüşmeler ve bağlantılar tespit edildiği belirtildi.

Komisyon açıklamasında, 1 hafta içerisinde şifreli görüşmelerin ve bağlantıların yapılmasının önüne geçilememesi durumunda bu üç uygulamanın kapatılacağı belirtildi.
Açıklamada, söz konusu yasakla ülkede yaşayan yaklaşık 8,4 milyon yabancıya, internet üzerinden ücretsiz uluslararası görüşme yapma imkanının engelleneceği vurgulandı.
Casusluk yaptıkları gerekçesiyle 20 Mart’ta Suudi Arabistan, İran ve Lübnan vatandaşı toplam 18 kişi tutuklanmıştı.

Facebook Yeni Haber Akışı Sistemini Duyurdu


Facebook, hayatımızın neredeyse vazgeçilmezi haline gele sosyal paylaşım alanımız. Kullanıcıların bu kadar çok ilgi göstermesi her geçen gün yöneticileri tarafından farklılaştırmasına da katkı sağlıyor. Zaman tünelinin ardından yeni haber akışı sisteminin duyurusunu yaptı.
Haber akışını (news feed) baştan aşağı değiştiren Facebook yepyeni bir görünüme kavuşturuyor. Graph Search ile daha da farklılaşan Facebook anasayfası bu radikal değişiklik ile birçok kullanıcısının hoşnutsuzluğunu kazanacak gibi görünüyor.
Zaman Tüneli sistemini duyurduğunda birçok kullanıcı umutla beklemişti ama çıkan sonuç çoğunu memnun etmemişti. Bu haber akışı sistemini de merakla bekliyor olacağız. Ama altından bir hayal kırıklığı çıkması da muhtemel.
Neye benzediği, nasıl çalıştığını görmek ve denemek için https://www.facebook.com/about/newsfeedlinkine tıklayabilirsiniz.

3 Sertifikalı Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi




Bilginin tek taraflı bir lüksten, herkesin üretebildiği bir araca dönüştüğü son on yılda, internet teknolojisi ile birlikte iletişim de büyük bir değişim geçirmiştir. Kısaca sosyal medya diye ifade edilen bu değişim, iletişimdeki etkisini haberleşme, pazarlama, ticaret, sosyal bilimler gibi tüm alanlarda hissettirmiştir. Milyarca insanın her saniye yeni bilgiler ürettiği sosyal medya mecraları, insanların her anını not ettiği paylaşım siteleri, aylık 1 milyardan fazla aktif kullanıcı sayısına ulaşan sosyal ağlar, büyük global dönüşüme öncülük ediyorlar. Sosyal Medya, iletişimi hızla buluşturuyor. Birkaç saatlik bilginin bile eskidiği, son sürat ilerleyen bu yeni iletişim alanında, bir kişiden tutun da, binlerce kişinin çalıştığı kurumlara kadar herkesin içerisinde bulunmaya çalıştığı, varolma ve etkileme savaşı verdiği bir platforma dönüşmüştür.
Peki büyük dönüşüme ne kadar hazırlıklısınız ve neresinde bulunuyorsunuz?
Amatörlere bırakılmayacak kadar önemli bir konu olan sosyal medya, psikolojiden sosyolojiye, web tasarımından yazılıma kadar her konuda bilgisi olması gereken profesyonellerce kullanılması gerekmektedir. Henüz Üniversitelerin bile lisans ya da önlisans alanında mezun vermediği bir dal olan sosyal medya uzmanlığı konusunda maalesef bir otorite boşluğu yaşanmakta meslek profesyonellerinin yetiştirilmesi kurumsal yapıdan yoksun ilerlemektedir. Tam da bu noktada 240 yıllık akademik geçmişi ile İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) ve alanında Türkiye’nin tek sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Sosyal Medya Derneği’(USMED)’in işbirliği ile, Türkiye’nin tek “Üç sertifikalı” sosyal medya eğitimi başlıyor! Katılımcılarına Türkiye’de ilk kez “Dijital Sertifika” verilecek olan İTÜ Sosyal Medya eğitimi programında, katılımcıları birçok sürpriz bekliyor. Alanında uzman kadrosu ve sektörel tecrübesi ile USMED ve akademik disiplini ile İTÜ’nün, güç birliği ile başlayacak eğitimde katılımcılara hem Uluslararası Sosyal Medya Derneği tarafından hem de İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi’nce birer sertifika verilecek; ayrıca Türkiye’de ilk olacak bir uygulama ile Dijital sertifika imkanı sunulacak. Katılımcılara e-ticaret yazılımı ve wordpress hosting paketi gibi sektörle alakalı hediyelerin sunulacağı sosyal medya programında alanında uzman kişilerce uygulamaya yönelik workshop’lar gerçekleştirilecek. Kursiyerlerin pratik yapabilecekleri bu atölyeler sonunda verimli çalışmalar yapılması hedefleniyor.
Sadece sosyal medya nitelikli personel istihdam açığını kapatmaya yönelik olmayan, ayrıca mevcut istihdamın kalitesini de arttırmayı hedefleyen İTÜ sosyal medya sertifika eğitimi; inovatif sosyal medya çözümleri üretebilecek sosyal medya profesyonelleri yetiştirmeyi hedefliyor. Sosyal medyanın alt dallarını değil, tüm alanlarına ilişkin müfredat zenginliği ile katılımcılar, sosyal medyayı en etkin nasıl kullanacaklarının bilgileriyle donanmış halde mezun olabilecekler. Sektördeki açığı kapatan, sosyal medya araçlarını tümüyle kullanabilen, temsil ettiği kuruma maksimum düzeyde sosyal medya danışmanlığını verebilecek şekilde donanımla mezun olacak katılımcılar, Türkiye’de sosyal medyanın markalaşmış meslek öncüleri arasına girebilecekler.İlk sosyal medya ik servisi olan usmed.cvmer.com’un da desteğini alan program katılımcılara yeni iş alanlarında da fırsatlar açmayı vaad ediyor.
Eğitim kapsamında Sosyal Medya Mecralarından, SM araçlarına , Online İtibar Yönetimi’nden, SM Otomasyonuna, ROI hesaplaması’ndan Sosyal CRM’e, Google Analytics’ten Yandex Direct’e, SEO’dan Monitoring’e, İnternet Reklamcılığı’ndan, Dijital Pazarlama’ya bir çok konu başlığı uzmanlar tarafından anlatılacak. Teorik eğitimlerle birlikte uygulamalarında gerçekleştirileceği workshoplar profesyonel kişiler tarafından yönetilecek. Sosyal Medya ve Güvenlik, Sosyal Medya ve Vatandaş Gazeteciliği, Sosyal Medya ve İnsan Kaynakları bu başlıklardan sadece bir kaçı.
Katılımcı Profili; 
Şirket ve Marka Yöneticileri
Strateji Geliştiricileri
Pazarlama Sorumluları
Kurumsal İletişim Sorumluları
Medya Planlama Departmanları
Ajans Yöneticileri
İnternet Girişimcileri
Webmasterlar
Yazılımcılar
Tasarımcılar
E-ticaret sektöründe çalışanlar
Eğitim sektöründe çalışanlar
13 Nisan’da başlayacak olan eğitim için son kayıt tarihi 11 Nisan. Program hakkındaki detaylı bilgilerhttp://www.akademi.usmed.org.tr ve http://www.isl.itu.edu.tr/sem adreslerinden edinebilir. Detaylı bilgi için tel:
(0212) 243 15 25 – 251 13 29 – 251 08 09 – 244 25 67 e-posta: akademi@usmed.org.tr